De juiste wijn voor iemand kiezen als cadeau
Iedereen herkent het wel, dé keuzestress om de juiste wijn uit te zoeken. Mensen zien het vaak als een uitdaging, omdat ze niet weten wanneer je welke wijn schenkt. Als je bedenkt dat er duizenden merknamen, honderden druivenrassen, regio’s, etiketten, wijnstijlen en een grote verscheidenheid aan prijzen zijn om uit te kiezen, begrijpen wij dat het niet gemakkelijk is om een keuze te maken. Maar wij kunnen jullie wel een aantal richtlijnen geven om een klein beetje de stress weg te nemen.
Mensen willen altijd het beste voor hun vrienden en familie, zeker als je een gelegenheid nog mooier wilt maken met een bijpassende fles. Of het nu gaat om een intiem diner, een groots feest, een cadeau, een casual barbecue of een formele receptie, er is altijd een wijn die perfect aansluit bij de sfeer en het menu. In deze blog geven wij je een aantal richtlijnen voor het kiezen van de juiste wijn voor elke gelegenheid.
Waarop baseer je de wijnkeuze?
Nu is dan echt hét moment om een wijn uit te zoeken. Het is wel zo dat men een andere gedragskeuze heeft bij de aankoop van een fles wijn voor zichzelf ten opzichte van de aankoop van een fles als cadeau. Als je voor jezelf kiest dan staan persoonlijke voorkeur en de prijs centraal. Maar dat ligt toch iets anders wanneer je een cadeau zoekt. Doordat er zo’n groot assortiment aan wijnen bestaat wordt het kopen van wijn voor verschillende gelegenheden geassocieerd met een risicoperceptie, waardoor consumenten de aankoop vaak benaderen met een zekere mate van angst, onzekerheid, en voorzichtigheid. Deze ligt dus veel hoger nu, dan wanneer je een fles wijn voor jezelf uitkiest.
Als je de wijn koopt voor een speciale gelegenheid (bijvoorbeeld een cadeau of een feestelijk etentje), dan zal de risicoperceptie mogelijk toenemen. Moet je nagaan als jij hem cadeau doet en die persoon hem helemaal niet lekker vindt, of zelfs nog erger, dat hij/ zij hem cadeau doet aan iemand anders. Jullie keuze wordt dus voornamelijk gebaseerd op risicovermindering, waarbij je direct een risicobeperkende strategie toepast. Je gaat dus meteen kiezen voor een wijn die zo min mogelijk risico met zich meebrengt. Denk hierbij aan wijnen die een grote naam hebben, zoals Salentein of een fles uit de Bordeaux. Want dat vindt toch iedereen lekker? Probeer een keer anders te denken, want je kan altijd verrast worden.
De eigenschappen van de risicobeperkende strategie.
Misschien denk je er nu over na en is het allemaal herkenbaar voor je, maar verderop geven we wat voorbeelden, waardoor het risico nog kleiner wordt. Sommige eigenschappen van een wijn, zoals kwaliteit of sensorische kenmerken (smaak) kunnen alleen beoordeeld worden tijdens de consumptie. Hier spelen persoonlijke voorkeuren een grote rol. Andere kenmerken, zoals de merknaam, onderscheidingen, vinificatie en bewaaradvies, staan op het voor- of achter etiket van de wijn en kunnen jouw helpen om de wijn te evalueren voor de aankoop. Trouwens, wist je dat mensen heel gevoelig zijn voor een mooi etiket? Over het algemeen is dit meer van invloed op een vrouw dan een man, maar dat neemt niet weg dat het een van de grootste invloeden is op jouw koopgedrag van wijn. Het oog wil natuurlijk ook wat!
- Vooretiketten geven (op enkele uitzonderingen na) de meest essentiële en wettelijk verplichte informatie over de wijn: de naam van het wijnhuis, het druivenras, de herkomst van de druiven, het oogstjaar en het alcoholpercentage.
- Achteretiketten beschrijven vaak de sensorische kenmerken van de wijn, aantekeningen van de wijnmaker en een wijn-spijs tip voor die desbetreffende wijn. Volgens verschillende onderzoeken zijn de sensorische beschrijvingen op het etiket dé basis voor risicovermindering.
Het verschil tussen man en vrouw
Wanneer je een cadeau uitzoekt kijk je natuurlijk eerst naar de persoonlijkheid van deze persoon. In deze blog verdelen wij het in twee groepen: mannen en vrouwen, om het even wat gemakkelijker te maken. Zoeken naar informatie, vertrouwen, wijnspijs, reactie op advertenties, gezondheidseffecten, perceptie van sensorische kwesties, distributiekanalen en duurzame productiemethoden (eco-etikettering) hebben een verschillend effect op het gedrag van mannelijke en vrouwelijke consumenten ten opzichte van wijn. Hieronder zie je een tabel die aangeeft wat iedere groep belangrijk vindt (dit is gegeneraliseerd).
Mannen | Vrouwen |
– Hebben meer vertrouwen in hun wijnkeuze.
– Zijn niet zo gevoelig voor sensorische kwaliteiten van een wijn, maar meer voor de ongebruikelijke elementen. Denk aan kleinere huizen. – Geven de voorkeur aan rode wijn. – Houden meer van wat oudere wijnen. Leeftijd van de wijn is heel belangrijk.
|
– Besteden meer tijd aan onderzoek naar wijn.
– Wijnmerk is heel belangrijk. Denk dus aan de bekende namen en een hogere classificering. – Kiezen hun favoriete merk, zelfs als ze het cadeau geven. – Voorkant etiket is heel belangrijk. – Hechten waarde aan informatie over tips voor wijn en spijs. – Geven de voorkeur aan witte en mousserende wijn. – Houden meer van fruitige aroma’s en smaken. |
Combinatie met eten
De keuze van wijn wordt vaak bepaald door het type eten dat wordt geserveerd. Wat je eerder hebt gelezen is dat vrouwen hier gevoeliger voor zijn dan mannen. Over het algemeen kiezen mannen een fles wijn uit waar ze de hele avond van genieten, waar ze dan meerdere flessen van kopen.
Maar zoals je misschien weet kan eten de wijn nóg spannender maken en de mooie smaken en aroma’s nog expressiever naar voren laten komen. Er zijn basisregels waar je rekening mee kan houden:
- Filmend bij filmend;
- Drogend bij drogend;
- Strakkend bij strakkend.
Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar dat is het niet. Om het nog gemakkelijker te maken hebben wij een opsomming gegeven.
- Wit vlees, vis en schaal- en schelpdieren: Vaak gecombineerd met witte wijnen zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Champagne, of Riesling. De frisse zuren en lichtere body passen goed bij het delicate karakter van deze gerechten.
Mousserende wijnen zoals champagne, cava, of prosecco worden vaak gekozen voor speciale gelegenheden zoals bruiloften of nieuwjaarsfeesten. Maar sauvignon blanc, verdejo, alvarinho zijn ook heel geschikt voor een borrel. Dit komt omdat ze heel verfrissen, fruitig zijn.
- Rood vlees en wild: Krachtige rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, of Syrah worden vaak gekozen vanwege hun tannines en robuuste smaakprofiel, dat goed aansluit bij vetter vlees.
Voor een barbecue of een borrel kiezen mensen vaak voor toegankelijke, fruitige wijnen zoals een Zinfandel, en Malbec.
- Kaas en dessert: Zoete of versterkte wijnen zoals Port, Sauternes, of Sherry worden vaak geserveerd bij kaasplanken of zoete nagerechten.
Maar onthoud dat er uitzonderingen zijn. Want zelfs rode wijn kan geserveerd worden bij vis en witte wijn kan geserveerd worden bij vlees. In dit geval, moet je rekening houden met het garnituur, of saus, en stap je af van het hoofdonderdeel (dus de vis of het vlees). Wil jij nou een perfecte wijn-spijs combinatie? Dan kan je altijd contact met ons opnemen.
Wijn uitkiezen is harstikke ingewikkeld, en zoals je hebt gelezen zijn er heel veel factoren waarmee je rekening kan houden. Hopelijk hebben wij het wat gemakkelijker gemaakt en kan je met een gerust hart de juiste keuze maken. Maar onthoud: wijn uitkiezen is een persoonlijke ervaring, en het beste advies is om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt en wat jouw ontvanger lekker vindt.
De inpakkers van Flesjewijnbezorgd